Skyd dig klar til jagtrejsen!

Skyd dig klar til jagtrejsen!

 

Af; Rune Fich Weischer

 

Sommeren er hastigt på vej mod efteråret, men det kommer som bekendt både jagter og jagtrejser.

Ganske vist er udbuddet af rejsemål i år, ikke det som normal, som følge af Corona-virus, men det ændre ikke på, at man nu begynder at gå og trippe lidt og glæde sig til den kommende tur.

 

Der er naturligvis både gode og dårlige oplevelser i vente. Jagt er nu engang i uforudsigelig størrelse, hvor vind, vejr, vildtets adfærd og andre regulære tilfældigheder, vil være afgørende for, hvorvidt en jagt bliver god eller dårlig.

Men som jæger kan man selv forbedre sine chancer for en succesfuld jagt ganske betydeligt, og det arbejde starter allerede i god tid inden afrejsen.

 

Find den rette udbyder

Først og fremmest er det naturligvis vigtigt at finde en god og driftsikker jagtudbyder. Der findes mange jagtrejse-tilbud på nettet, hvor priserne er i bund og løfterne om succes og store oplevelser helt oppe i skyerne.

Her handler det om at lade logikken råde. Hvis noget lyder til at være for godt til at være sandt, så er det det formentligt også.

 

Vælg en udbyder som er velkendt og kan dokumentere tidligere kunders resultater. Det er en af de sikkerheder som ligger i at bruge et jagtrejsebureau, som ofte bliver overset fordi mange alene bedømmer en jagt ud fra prisen. Hvis du rejser gennem et bureau, ved du at udbyderen som regel er bureauets samarbejdspartner gennem flere år, hvor de reelle jagtlige resultater kan dokumenteret flere år tilbage.

Den sikkerhed har man ikke, hvis man bare finder en udbyder på nettet.

 

Riffelskydning

Uanset hvordan man end vender og drejer den, så er skydningen en afgørende faktor i jagt… Faktisk den mest afgørende faktor overhovedet.

Derfor er det også vigtig at passe sin skydetræning. Dels giver den jævnlige skydetræning en fortrolighed med våbenhåndtering og skudafgivelse og dels er man hele tiden opdateret på ens egne evner og ikke mindst begrænsninger. For at drive etisk jagt, er det helt afgørende at stole på sine evner og kende sine begrænsninger i forhold til skydningen.

 Skydetræning før afrejse handler ikke bare om at blive en bedre skytte, men også om at kende sine egne og sit udstyrs begrænsninger. Her tester jeg mit rødpunktsigte på 100 meter.

Skydetræning før afrejse handler ikke bare om at blive en bedre skytte, men også om at kende sine egne og sit udstyrs begrænsninger. Her tester jeg mit rødpunktsigte på 100 meter.

Alternativ skydetræning

Jagtbart vildt kommer i alle former, farver og størrelser, men intet af dem kommer med en skydeskive på bladet, hvor centrum er ud for dyret hjerte.

Ikke desto mindre bruger vi klassiske skydeskiver i 95% (anslået) af de gange, vi skyder på en skydebane, naturligvis med undtagelse af en skydebiograf.

Det kan faktisk skade vores skydning i jagtlig sammenhæng ganske betydeligt, simpelthen fordi øjet lærer at have et fast fixpunkt i form af et kryds at holde fast i, når der skal tages sigte og afgives skud. Det har den negative betydning, at når man skal tage sigte på bladet af fx en råbuk, der som bekendt ikke har en kryds på bladet, bliver øjet rådvild, da det automatisk vil forsøge at finde et fixpunkt at forankre sig i. Også selvom hjernen ved bedre og ved præcis hvor hjertet sidder og skuddet skal sættes, så spænder øjet ben, og det kan tage flere sekunder længere at afgive skud, end hvis man havde varieret sin træning mere. Og et par sekunder kan som bekendt være MEGET afgørende på en jagt.    

En varieret træning er meget simpel. Smid skydeskiverne med kryds og ringe ud og lav dine egne. Det behøver ikke være de store kunstværker. De kan være sat samme af ting man har fundet på nettet, eller for den sags skyld tegnet i hånden. Det kan være en måne, en bil, en frugt eller en lille mus. Brug disse skiver når du træner det varierende skydestillinger, og i stedet for at koncentrere sig om at samle sine skud mest muligt, når man sigter på skivens midte, så bestem i stedet  inden hvert skud, hvor det skal placeret. Det kan fx være på stilken af en pære, næste skud skal så være midt i pæren og det sidst i pærens bund.

Det kan også være tre skud affyret hurtigt efter hinanden, langs halen på en tegning af en mus og helst med lige lang afstand imellem dem. Der skal være så kort vej mellem tanke og handling. I samme sekund du har besluttet dig for, på hvilket mål du vil sigte, sættes riflen til skulderen og skuddet afgiver så hurtigt du kan og stadig have fuld kontrol over skuddet.   

Det er fantastisk underholdende skydning og samtidig særdeles jagtrelevant træning. Det træner ikke bare dit øje til at finde ulogiske mål, men også hele din skyde-metodik på at kunne reagere hurtigt og effektivt på pludseligt opståede mål.

Et par af mine alternative skydeskiver. De tager fem minutter at lave, med gratis clip-art hentet på nettet. Selvom man må trække lidt på smilebåndet over dem, er det en fantastisk god træning.

Et par af mine alternative skydeskiver. De tager fem minutter at lave, med gratis clip-art hentet på nettet. Selvom man må trække lidt på smilebåndet over dem, er det en fantastisk god træning.

God fornøjelse!

Hunting Tour Offers

Do As Thousands of Other Hunters!

Subscribe to The Newsletter and Get Travel Offers along with Hunting News directly in Your Inbox

  • Great Offers on Hunting Tours
  • Info on Hunting Abroad
  • Special Holiday Packages